De aanschaf

Na enige tijd was het idee geboren om een Citroën Traction Avant te kopen met mijn vader, we wilden graag eentje kopen met “wat werk”…

We hebben een aantal Traction Avants bekeken in Nederland waarvan een B zelfs helemaal in onderdelen (zonder kenteken en papieren), maar dat bleek al snel iets te veel werk.

Na een aantal auto’s bekeken te hebben, hadden we een aantal eisen :

  • motor moet lopen.
  • body moet hard zijn.
  • moet er van buiten redelijk uitzien.
  • Motor moet origineel zijn. (geen diesel, DS of renault motor).
  • Koffer model

Denemarken

Toen zijn we ook over de grens gaan kijken en kwamen we op de site van de Traction Avant Club in Denemarken uit. Hier stond een BL11 van ’54 op de site te koop die er nog origineel uitzag, maar waarvan de eigenaar al deels aan de restauratie was begonnen. Ik heb toen contact gelegd via email met de neef van de toenmalige eigenaar voor extra informatie. De BL was in 1988 van Frankrijk (Allègre) naar Denemarken gehaald, daar heeft daar heeft de auto ruim 20 jaar stil gestaan met als doel om gerestaureerd te worden nadat de eigenaar met pensioen zou gaan. Helaas is de beste man vroegtijdig overleden, maar had al wel een start gemaakt, zo waren de remmen gereviseerd en is de kabelboom deels vervangen.

Ophalen

Zaterdagochtend 15 mei 2011 zijn we rond 3 uur vertrokken naar Vordingborg (DK) om daar de auto te bekijken en mee terug te nemen. De reis ging heel voorspoedig het was mooi weer, de boot tussen Duitsland en Denemarken vertrok direct toen we aankwamen (we hadden geluk, we mochten met de Land Rover achter de vrachtwagens aansluiten en die rijden niet zoveel in het weekend, bij de personenauto’s stonden 2 parkeerplaatsen vol te wachten op de boot, dit scheelde veel wachttijd J ).  Toen we bij het stadje waren aangekomen begon de TomTom ook spontaan weer te werken, deze weigerde al dienst vanaf vertrek en waren we genoodzaakt om ouderwets op de borden boven de snelweg te letten.

Toen we aankwamen op de afgesproken tijd werden we verwelkomt door de hele familie en stond de koffie en gebak al klaar. Eerst hebben we de auto even bekeken en daarna even wat gedronken en gepraat. Daarna de auto opgeladen op de autoambulance en richting huis vertrokken en zijn we vertrokken richting huis.

’s Avonds rond een uur of 21 waren hebben de autoambulance de loods ingereden en daar de rest van het weekend gelaten voor wat het was, er was dit weekend opening watersport dus daar moest ook het een en ander gevierd worden J

RDW

We hadden een aantal dagen voordat we de auto opgehaald hadden al een afspraak gemaakt bij de RDW om de auto direct op kenteken te laten zetten, dit om te voorkomen dat we de auto volledig restaureren en dat dan de regelgeving aangepast wordt terwijl hij uit elkaar ligt… De maandag 16 mei na het weekend dat we de auto opgehaald hadden  zijn we met de Traction op de autoambulance achter de Land Rover vertrokken naar de RDW in Heerenveen, de papierwinkel had ik van te voren zoveel mogelijk al ingevuld en was vrij snel in orde verklaard. Tijdens de keuring werd even naar de auto gekeken en werd het chassisnummer gecontroleerd. Eerst kon de keurmeester niet veel wijzer worden met de vergelijking van het ingeslagen nummer en het nummer dat op papier stond, maar dit nummer was immers onderste boven ingeslagen (reden is mij onbekend) en toen was alleen het laatste nummer nog onleesbaar. Het chassis nummer moest dus nogmaals worden ingeslagen en dit is direct in de kofferbak gedaan. Voor de zekerheid hadden we de spatborden, bumpers en alle andere onderdelen maar achterin de Land Rover laten liggen en meegenomen naar de RDW mocht er naar gevraagd worden maar dit was niet het geval.

Al met al waren we redelijk snel klaar en was het kenteken zonder problemen aangevraagd, het langste duurde nog om het juiste type in het boekje op te zoeken zodat de gegevens (PK’s, lengte, etc) goed bij de RDW geregistreerd staan.

 

2 gedachten over “De aanschaf

Geef een reactie