Aandrijf as Traction Avant gebroken.. :(

Afgelopen weekend was het eindelijk weer eens mooi weer voor een ritje. De Traction stond nog op de brug dus deed ik nog even een check op speling… Het wiel rechtsvoor had speling en bewoog alle richtingen op.. foute boel dus. Bij het afhalen van de remtrommel kwam het laatste deel van de as gewoon mee. Het lijkt hier om een een oude breuk te gaan die er dus al een tijdje in zat maar niet zichtbaar was (voor mij althans). Het zwarte deel is de oude breuk en het kleine puntje is waar hij afgelopen periode nog aan vast zat en dus recent is gebroken.

Als we  hier mee waren gaan rijden was zeer waarschijnlijk het wiel met remtrommel en al van de wagen gegaan met alle gevolgen van dien..

De eend hadden we afgelopen weken van een nieuw dakje en bekleding voorzien en kon gelukkig wel met het mooie weer naar buiten ­čÖé 

Keerringen vervangen en nieuw spruitstuk vlakken

We hebben de keerring van de auto van mijn vader hebben we de olie keerringen vervangen van de aandrijfassen. Deze waren helemaal gaar net als de ophangrubber van de versnellingsbak en het rubber aan de achterkant van de motor.

Bij het demonteren werd helaas ook duidelijk dat er een scheur in het spruitstuk zat, dus we hebben direct de hele set maar nieuw besteld bij CTA, na het monteren hebben we hem gevlakt, tussen het de inlaat en uitlaat zat +- 1.5 mm verschil tussen. 

Bovenstaande foto is het spruitstuk na het vlakken op een 100% vlakke ondergrond.

Led-verlichting

Een tijdje terug had mijn vader al eens led-verlichting gemonteerd, toevallig stonden de ‘oude’ en ‘nieuwe’ Traction nu eens naast elkaar en in het donker :
image

De linker is met led verlichting, de rechter zonder. Beide 6 volt.
Bij de restauratie van de ‘nieuwe traction’ hebben we direct goede aarde aangelegd naar de achterlichten (6 volt) waarbij de buislampjes bijna net zoveel licht geven als de led achterlichten. Stroomverbruik blijft natuurlijk nog wel een verschil in.

U23 cabine

Vandaag hebben we de cabine klaar gemaakt voor het stralen, ik denk een kleine 100 popnagels uit het dak verwijderd om de extra plaat los te halen, achteraf maar goed ook want er is in de afgelopen 65 jaar toch wat vocht onder gekomen.

image

image

We hebben daarna nog een nieuwe accessoire in de gril gemonteerd en de lampen nog eens afgesteld.

image

Dynamo problemen

Het plan was om het afgelopen weekend met de Traction naar de Icccr te gaan in Rheden. Na het op hoogte afstellen van de mistlampen en de koplampen viel dat plan helaas in het water ­čÖü ik had een rondje gereden met de auto, ging prima zonder problemen. Toen was ik de hoogte aan het stellen en ik start de motor en de spanningsregelaar begint te klapperen (het relais schakelt heel snel) en de meter gaf decharge aan. Ik heb alle bedrading gecontroleerd en hij bleef klapperen. De teleurstelling was toen redelijk groot en ik besloot het maar even te laten voor wat het was en ben met de gewone auto naar Rheden te gaan. Ik heb voor de zekerheid op de Icccr koolborstels aangeschaft voor de Ducellier 247b dynamo.

Na het schoonmaken en wederom in elkaar zetten (de oude koolborstels waren nog goed) heb ik de dynamo weer gemonteerd. Bij het testdraaien nog steeds geklapper. Met de multimeter op de dynamo d+ en de – pool van de accu gaf de meter een negatief voltage weer??

Na het lezen van onderstaande artikelen heb ik de V-snaar losgehaald en de dynamo als motor laten draaien d+ op + pool van accu, de d- en exec doorverbonden en vervolgends de d- op de -pool van de accu. De dynamo begon toen in dezelfde richting te draaien als de motor, wat goed is. Daarna de V-snaar en de spanningsregelaar weer aan gesloten en de dynamo gaf weer een normale spanning af 7,2 volt. De accu laad nu weer mooi bij en het metertje in het dashboard staat ook netjes op charge

TAN Amsterdam:
Artikel TAN Amsterdam over de dynamo en spanningsregelaar

NSU:
NSU gelijkstroom dynamo artikel

Eerste kilometers

Na de eerste 500 km gereden te hebben zijn er wat kleine puntjes die veranderd worden, de brandstofmeter wil niet lager aangeven dan 30 liter.. Als er werkelijk +- 5 a 10 liter in de tank zit. Bij een volle tank wijst hij de meter uit. Ik denk dat dit ergens in een slecht contact moet zitten.

De gebruikte brandstoffilters zijn gewoon slecht na een paar weken stilstand verschimmelen ze… Ik probeer nu andere doorzichtige filters. image
De bobine (Marchal) lekt olie (3 vd 4 gebruikte) dus bij deze auto ook de oude terug geplaatst.

De via marktplaats gekochte Marchal 630 mistlampen hebben we opnieuw gespoten en gemonteerd, dit ziet er wel mooi uit! De steunen hebben we begin mei bij Citromobiel gekocht.

image

image

image

Eerste publieke optreden als trouwauto!

Na een aantal weken hard klussen hebben we de Traction op tijd afgekregen voor een trouwerij. ‘ s avonds door de Prinsentuin in Leeuwarden rijden leverde mooie foto’s op! Dit was erg leuk om te doen.

2 weken voor de trouwerij liepen we tegen het probleem aan dat bij warme motor af en toe de motor niet stagiair bleef draaien. Omdat de tijd wat begon te dringen hebben we toen een imitatie Solex carburateur besteld en geplaatst, daarmee was het probleem verholpen. Ik vermoed dat er ergens vuil in zit, maar zoeken we later uit.

image

image

image

image

image

Interieur 

Van de week zijn we begonnen met het vast nieten van de tochtbies, dit was niet een heel moeilijke klus maar je moet wel in de gaten houden dat je de begin en eind stukken niet te lang laat, want dan kun je wat te kort komen..

De tochtbies

 
De ballijnen moeten achter de haken gehaakt worden door de stof heen.

 
Bij het voorruit was het nog wel wat gepruts om de ballijn achter de haakjes te krijgen.


De hemel is aan de achter en zijkanten mooi strak getrokken, de het raampje snijden we volgende keer uit en monteren we het frame.

Eerste proefrit op de weg

Vorige week zaterdag heb ik de eerste rit gemaakt. De week voorafgaand hard gewerkt om de auto klaar te krijgen voor de openbare weg en dat is gelukt!

image

image

imageimage

image

image

image

De komende weken zullen we nog wat proefritten maken en vervolgens de hemel en vloerbedekking plaatsen.